Besparen op je hypotheek? Kijk eens naar je risico-opslag

Je hypotheek is meestal de grootste maandelijkse uitgave. Dan is het fijn als je daarop kunt besparen. Betaal je nu een risico-opslag voor je hypotheek? Misschien kan die wel omlaag – en dan bespaar je zomaar tientallen euro’s per maand.

 

Risicoklasse van je hypotheek

Elke hypotheek krijgt een risicoklasse. Stel dat jij je hypotheek niet kunt betalen, dan loopt de hypotheekverstrekker het risico op verlies van hun lening. Hoe meer geld jij in verhouding moet lenen voor de woning, hoe hoger de risicoklasse van je hypotheek. Je betaalt dan extra rente: de risico-opslag.

  • Is je hypotheek hoog ten opzichte van de woningwaarde? Bijvoorbeeld 80, 90 of zelfs 100 procent? Dan betaal je veel risico-opslag.
  • Is je hypotheek juist relatief laag omdat je veel eigen geld kon inbrengen? Dan is je risicoklasse, en dus ook je risico-opslag, laag. Bij een hypotheekschuld van minder dan 60% van de woningwaarde betaal je vaak helemaal geen risico-opslag meer.

Bij NHG-hypotheken betaal je meestal geen risico-opslag. Ook niet als je in een hoge risicoklasse zit. De NHG is al een financieel vangnet, dus de hypotheekverstrekker loopt weinig risico.

 

Je risicoklasse verlagen?

De hypotheekverstrekker bepaalt de risicoklasse bij het aangaan van de hypotheek. Daarna blijft je hypotheek in dezelfde klasse, terwijl het financiële plaatje misschien flink verandert. Er zijn twee situaties waarin het goed mogelijk is dat jouw risicoklasse inmiddels te hoog is.

Je woning is in waarde gestegen. Is je woning nu meer waard dan bij de aankoop, bijvoorbeeld door verbouwingen, renovaties of stijgende prijzen op de woningmarkt? Dan is je hypotheekschuld nu dus een kleiner percentage van de woningwaarde.

 Je hebt afgelost op de hypotheek. Heb je zoveel afgelost dat je hypotheekschuld flink is gedaald? Dan daalt ook het risico voor de hypotheekverstrekker, en zit je misschien in een lagere risicoklasse.

Kan je hypotheek naar een lagere risicoklasse? Dan bespaar je op de rente. En dat kan veel geld schelen.

 

Woningwaarde aantonen met een taxatierapport

De risicoklasse hangt dus samen met de woningwaarde. Wil je de hypotheekverstrekker overtuigen dat jouw risicoklasse best omlaag kan? Dan maak je meer kans met een gevalideerd taxatierapport.

Een gevalideerd taxatierapport betekent dat de taxateur is aangesloten bij de NWWI, de organisatie die toeziet op de betrouwbaarheid van taxatierapporten. Hiermee weet je hypotheekverstrekker dus dat de taxatie objectief en reëel is.

Kun je met het taxatierapport aantonen dat je woningwaarde significant is gestegen ten opzichte van je hypotheekschuld? Dan profiteer je direct van een verlaagde risicoklasse.

 

Kosten voor een taxatie?

Een taxatierapport kost geld. Vaak enkele honderden euro’s. Maar als je risico-opslag omlaag gaat verdien je dat snel terug, en de kosten voor het rapport zijn fiscaal aftrekbaar. Meestal is het de investering dus waard.

Je moet er wel zelf achteraan gaan, want de meeste hypotheekverstrekkers vertellen je niet dat je risicoklasse verlaagd kan worden. Bij ECHT Makelaars vinden we dat eigenlijk oneerlijk: je betaalt voor een risico wat er niet (meer) is. En niet iedereen kan zomaar betalen voor een taxatierapport.

Daarom hebben wij een speciale aanbieding: als wij je woning taxeren en de risicoklasse gaat niet omlaag, betaal je géén taxatiekosten. Je betaalt dus alleen voor de taxatie als het resulteert in een verlaagde rente-opslag.

 

Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.

TOP