NVM Online bieden

NVM Online Bieden: wel zo transparant!

NVM Online Bieden

NVM Online Bieden is een nieuw digitaal biedingssysteem dat wordt aangeboden en ondersteund door de NVM. ECHT Makelaars & Taxateurs gebruikt het NVM Online Bieden als eerste in de regio Alkmaar. Transparantie op de woningmarkt vinden wij erg belangrijk. Het NVM Online Bieden zetten wij (nog) niet in voor alle woningen. Het blijft de keus van onze opdrachtgever, de verkoper om dit systeem in te zetten.

Wat zijn de voordelen van Online Bieden?

Het grootste voordeel van Online Bieden is dat zowel voor de verkoper als voor koper het gehele biedproces transparant is. In plaats dat de makelaar een één-op-één onderhandeling doet met een geïnteresseerde, of een woning aanbiedt via inschrijving, komen prijs en voorwaarden transparant tot stand. Iedereen die geïnteresseerd is kan meedoen aan het NVM Online Bieden en daarbij aangeven wat hun voorwaarden voor het bod zijn. Denk aan voorwaarden bijvoorbeeld aan financiering, bouwkundige keuring of de datum van de overdracht.

Hoe werkt het?

Heel simpel! Als je online wilt bieden via het NVM Online Bieden systeem dan heb je daarvoor een account nodig bij NVM Online Bieden. Je account wordt geactiveerd als je bij ons op kantoor of een andere deelnemende makelaar langs bent geweest met je identiteitsbewijs. De woningen die meedoen aan het NVM Online Bieden zijn herkenbaar met een label op Funda.

Het bieden

Je hebt je droomhuis gevonden en wilt graag een bieding doen. Hoe doe je dat? Wanneer het NVM Online Bieden begint op de woning, kan je een bod doen met ontbindende voorwaarden. Denk hierbij aan onder voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring. Door de transparantie kun je eenvoudig bekijken wat anderen hebben geboden en kun jij daar jouw bod op aanpassen; of je ontbindende voorwaarden aanpassen. Na sluiting van het NVM Online Bieden, overlegt de makelaar met de verkoper wie de woning mag kopen. Goed om te weten is dat niet altijd de hoogste bieder de woning krijgt, het kan ook een bieder zijn met de meest gunstigste voorwaarden.

Wat als mijn bod is geaccepteerd?

Yes, gefeliciteerd! Als jouw bod is geaccepteerd wordt een koopovereenkomst opgesteld. Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je 3 dagen bedenktijd.

Belangrijk om te weten:

 • Biedstap
  De biedstap kan per object verschillen, dit is voor de start van een biedronde ingesteld door de verkopend NVM Makelaar. Je kunt een bod uitbrengen dat 1 of meerdere biedstappen hoger ligt.
 • Verlenging
  Als er in de laatste 2 minuten een bod geplaatst wordt, wordt het biedproces met diezelfde tijd verlengd.
 • Overbieden
  Je kan je zelf niet overbieden, wel de ontbindende voorwaarden wijzigen.

Meest gestelde vragen

 • Kan ik meerdere biedingen uitbrengen?
  Ja, je kan zoveel biedingen uitbrengen als je wilt. Het is alleen niet mogelijk om je eigen bod te overbieden. Wel kan je de ontbindende voorwaarden wijzigen. Daarnaast is het ook mogelijk een autobod in te stellen.
 • Wat is een autobod?
  Door het instellen van een autobod (automatisch bod) verhoogt het NVM Online Bieden systeem automatisch jouw bod. Zo zorg het systeem automatisch ervoor dat jij de hoogste bieder bent. Op deze manier hoef je niet steeds handmatig een nieuw bod uit te brengen. Je kan natuurlijk wel een maximumbedrag eenvoudig instellen als autobod. Alleen als iemand een hoger bod doet dan jouw autobod, ben je niet meer de hoogste bieder.
 • Als ik het hoogste bod heb, weet ik zeker dat ik de woning heb?
  Nee, helaas. Het is aan de verkoper aan wie de woning wordt verkocht. Dit kan te maken hebben met de voorwaarden die jij hebt gesteld tijdens het online bieden. Het NVM Online Bieden wijkt niet af van andere verkoopprocessen.
 • Is het NVM Online Bieden gratis?
  Ja, voor bieder (kopers) is het gebruik van NVM Online Bieden gratis.
 • Waarom zou ik gebruik maken van NVM Online Bieden?
  Als jij er niet van houdt om mee te doen aan een inschrijving waarbij je niet weet wat de andere geïnteresseerden bieden, dan is NVM Online Bieden een prettige oplossing. Het zorgt voor transparante prijsvorming omdat je kunt zien wat de andere geïnteresseerden bieden. Je hebt dus altijd zelf de kans om een hogere bieding te doen.
 • Heb ik als particuliere koper bedenktijd?
  Ja, het aankopen of verkopen via het NVM Online Bieden wijkt niet af van de bestaande wet- en regelgeving. Voor een particulier die een bestaande woning koopt, geldt 3 dagen bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst. Bij nieuwbouw is dat 7 dagen.
 • Moet ik alles alleen doen of kan ik mijn aankoopmakelaar inzetten?
  Dat bepaal je zelf. Je hebt de keuze of je zelf gaat bieden via het NVM Online Bieden systeem of dat samen met je aankoopmakelaar doet. Heb je weinig verstand van het aankopen van een woning? Dan is het verstandig om een NVM aankoopmakelaar in te schakelen om je bij het aankoopproces te begeleiden. Het wordt aangeraden een deskundige in te schakelen om de aankoop te begeleiden.

Ga direct naar Online Bieden

Ga direct naar Online Bieden van de NVM, klik hier

TOP