Het biedlogboek

Het biedlogboek en bieden op een woning

Bieden bij inschrijving is tegenwoordig heel normaal voor kandidaat-kopers. Heel aantrekkelijk voor verkopers, maar heel stressvol voor de kopers. In een overspannen woningmarkt worden mensen massaal overboden en eigenlijk weet je nooit hoe kansrijk je bod is. Achteraf vragen velen zich dan ook af hoe de verkoop tot stand is gekomen en hoeveel ze dan zijn overboden. Sinds 1 januari 2023 is het digitale biedlogboek verplicht bij de verkoop van woningen door leden van de NVM. Als bieder krijg je zo inzicht in de andere biedingen die op de woning zijn gedaan. Dit biedt kopers een meer transparant proces.

Wat is het biedlogboek?

Het biedlogboek is een digitaal logboek waarin alle biedingen (inclusief roerende zaken) worden vastgelegd, inclusief tijdstip van ontvangst en of er sprake is van voorbehouden en eventueel een persoonlijke boodschap. De inhoud van eventuele voorbehouden of persoonlijke boodschappen is niet inzichtelijk. Op deze manier kunnen kandidaat-kopers achteraf zien hoe hun bod zich heeft verhouden ten opzichte van anderen. De NVM hoopt zo tevens het vertrouwen van kopers in een eerlijk koopproces te herstellen. Iets wat de afgelopen jaren behoorlijk onder druk heeft gestaan.

Bieden bij inschrijving

Wanneer de verkoper zijn woning wil verkopen via verkoop bij inschrijving, betekent het dat je als kandidaat-koper niet kunt onderhandelen over de prijs. Alle gegadigden kunnen eenmalig hun ultieme bod indienen. Dit bod moet je vóór een bepaald moment indienen bij de verkopend makelaar of een notaris. Dit wordt allemaal vastgelegd in het biedlogboek. Naast het bedrag dat je voor het huis wilt betalen, neem je in je bod ook eventuele voorbehouden mee, zoals een voorbehoud van financiering. Mocht het niet lukken om je hypotheek rond te krijgen, dan kun je nog onder de koop uit, mits de verkoper je bod accepteerde natuurlijk. In de meeste gevallen zal de verkoper een voorkeur hebben voor een bod zonder voorbehoud.

Het biedlogboek bij bieden bij inschrijving

Naast een prijs en eventuele voorbehouden, zijn er ook voorwaarden aan je bod. Je kunt een opleverdatum, geldigheidsduur van het bod en eventuele overname van roerende zaken benoemen. Andere ontbindende voorwaarden (of voorbehouden) zijn of het mogelijk is om de hypotheek met NHG (Nationale Hypotheekgarantie) af te sluiten, of de woning door een bouwkundige keuring komt, of je de vergunning voor een gewenste verbouwing rond krijgt én de NVM-No risk clausule, zodat je van de koop af kunt zien wanneer je je eigen woning niet verkocht krijgt.

Naast voorwaarden kun je ook een persoonlijke boodschap toevoegen voor de verkoper. Soms zorgt dit net voor de gunfactor. De verkoper heeft vaak een emotionele band met zijn huis en wil graag dat

het in goede handen overgaat. Maar praktische en financiële zaken geven vaker de doorslag. Al deze zaken worden opgenomen in het biedlogboek. Alle gegadigden kunnen na afloop zien welk bedrag je geboden hebt en of je voorwaarden hebt gesteld. Maar alleen de verkoper en de verkopend makelaar kunnen de inhoud daarvan inzien.

Wanneer een bod wordt geaccepteerd

Wanneer een bod wordt geaccepteerd brengt de verkopend makelaar je daarvan op de hoogte. Toch is de verkoop pas definitief wanneer beide partijen het koopcontract hebben getekend én als de drie dagen bedenktijd voorbij zijn. Mocht de koop dan toch niet ontbonden worden, dan gaat de verkoper weer door de biedingen heen. Pas als de verkoop van de woning rond is, wordt het biedlogboek openbaar gemaakt. Wie weet kun je de informatie ook nog gebruiken voor toekomstige biedingen.

TOP