Verkocht, onder bod: wat betekent de status op Funda?

Verkocht, onder bod: wat betekent de status op Funda?

Ben je op huizenjacht? Dan is Funda nu waarschijnlijk je meest bezochte website. En dan herken je vast ook de statussen als ‘onder optie’, ‘onder bod’, of ‘verkocht onder voorbehoud.’ Maar wat betekent dit precies, en heeft het nog zin om contact op te nemen met de makelaar? Wij leggen het je uit.

Wat betekent ‘onder optie’ op Funda?
Deze status zie je nog wel eens bij nieuwbouwwoningen. Je kunt het zien als een soort reservering: een potentiële koper krijgt bedenktijd om te bepalen of ze de woning willen kopen. Zolang de woning onder optie staat, mag deze niet worden verkocht aan andere partijen.

De geïnteresseerde kan zich echter terugtrekken. Er is immers geen (voorlopig) koopcontract ondertekend. Heb jij ook interesse in de betreffende woning, dan loont het zeker om contact op te nemen met de makelaar. Trekt de potentiële koper zich terug, dan ben jij wellicht de volgende op de lijst.

Bij particuliere woningverkoop zul je deze status zelden tegenkomen. Het levert alleen voordeel op voor de koper, die extra bedenktijd krijgt zonder andere kapers op de kust, terwijl het voor de verkoper geen voordeel biedt.

Wat betekent ‘onder bod’ op Funda?

Als een woning onder bod staat, betekent dit dat de verkoper in onderhandeling is. Er is een bod uitgebracht en een tegenvoorstel gedaan. De kans is natuurlijk groot dat beide partijen tot een overeenkomst komen, en dat het huis verkocht is.

Toch kun jij de woning gewoon nog bezichtigen en zelfs een bod uitbrengen. De verkoper mag ervoor kiezen met jou verder te onderhandelen. Is jouw bod gunstiger dan dat van de huidige gegadigde, dan maak je wellicht kans.

In de praktijk verlopen de onderhandelingen vaak snel en vis je achter het net. Maar soms loopt dit stroef, bijvoorbeeld bij een woning die lang te koop staat en een laag bod krijgt, of wanneer erfgenamen het niet eens kunnen worden. In zulke situaties kun je mazzel hebben wanneer jouw bod beter is.

En hoe zit het precies met ‘verkocht onder voorbehoud’ en ‘verkocht’?

Staat een woning op verkocht onder voorbehoud? Dan betekent dit meestal dat de koopovereenkomst getekend en de 3 dagen bedenktijd verstreken. Soms zetten makelaars een woning al op deze status als er meerdere biedingen op tafel liggen, zodat geïnteresseerden weten dat het geen zin heeft om een bezichtiging aan te vragen.

Bij deze status is de woning dus in principe al verkocht. Maar de verkoop is nog niet definitief. De koper kan zich beroepen op een voorbehoud, zoals een voorbehoud van financiering of een voorbehoud bouwkundige keuring. In dat geval kunnen ze zich alsnog terugtrekken – en komt de woning weer vrij beschikbaar. Al moeten we eerlijk zijn: dit gebeurt niet vaak.

Zijn alle voorbehouden verstreken? Dan is de koop echt helemaal rond. Op dat moment zal de makelaar de status wijzigen naar ‘verkocht.’ Dit duurt vaak meerdere weken. Het kan dus goed dat een woning eigenlijk al verkocht is, maar de status nog ongewijzigd is omdat de financiering bijvoorbeeld nog niet is afgerond.

Meer weten over woningen op Funda?

Neem gerust contact op met ons makelaarskantoor bij vragen over woningverkoop of Funda. We helpen je graag verder.

TOP