Wat voor woningtypes zijn er?

De verschillende woning types

Wie op zoek is naar  een woning zal het vast opgevallen zijn: er worden verschillende soorten woningtypes aangeboden op echtmakelaars.nl, Funda of een andere website. Voorbeelden zijn een hoekwoning, maisonnette of een studio. In dit blog laten we jou zien welke type woningen er zijn en wat precies de verschillen zijn. Weet jij bijvoorbeeld al wat het verschil is tussen een eindwoning en een hoekwoning? Of tussen een bovenwoning en een penthouse? Lees het hieronder.

Appartement

Een appartement is een woning in een groter gebouw waar meerdere woningen in zijn gevestigd, zoals in een flatgebouw. In de volksmond wordt een appartement ook wel eens een flat genoemd. Als je praat over een flat praat je eigenlijk over het gebouw waar het appartement in is gevestigd. Ook bij een penthouse, maisonnette of portiekflat, die ook gevestigd zijn in een flatgebouw

Bel-etage

Weleens gehoord van een bel-etage? Een bel- etage is een woning type die je vaak ziet bij oude grachtenpanden, kastelen en paleizen. Dit type woning ligt op de eerste verdieping, vaak gelegen boven een souterrain. Via een monumentale trappartij is de bel-etage bereikbaar aan de binnen- en-of buitenzijde van het gebouw. Een bel-etage bestaat uit één woonlaag.

Bovenwoning

Een bovenwoning is een woning hoger gelegen dan de begane grond en kan bestaan uit meerdere verdiepingen. Kenmerkend aan een bovenwoning is dat de voordeur van de woning  op de begane grond zit die grenst aan de straat. Je komt de bovenwoning binnen via een binnentrap die niet in een portiek uitkomt.

Benedenwoning

De woning bevindt zich op de begane grond en kan uit meerdere verdiepingen bestaan. De voordeur grenst aan de straat.

Bungalow

Een vrijstaande woning met één woonlaag, soms heeft een bungalow een slaapkamer op de tweede woonlaag, dan wordt er gesproken over een semi-bungalow.

Eindwoning

Een eindwoning is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Het verschil tussen een eindwoning en een hoekwoning is dat bij een einde woning geen (extra) bijbehorende grond aan de zijkant van de woning zit. Soms grenst er aan de zijkant van de woning nog een stuk grond met planten en bloemen. Wist je dat dit stuk grond niet tot de woning behoort? Het gaat hierbij om gemeentegrond.

Galerijflat

Bij een galerijflat bevindt de woning zich in een gebouw met andere woningen. De voordeur komt uit op een loopgang die aan de buitenkant van de woning ligt.

Portiekflat

Een portiekflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een gemeenschappelijk afsluitbaar trappenhuis, een centrale hal of een gesloten portiek.

Geschakelde (2/1-kap) woning

Dit type woning is een eengezinswoning waarbij de muren van aanbouwen gedeeltelijk aan (aanbouwen van) andere woningen grenzen. Ook wanneer de woningen elk een afzonderlijke dakconstructie hebben, vallen deze onder de definitie van de geschakelde woning.

Grachtenpand

Een woning grenzend aan de gracht wordt een grachtenpand genoemd. Een oud grachtenpand is vaak smal, hoog en diep. De reden hiervan is dat voorheen belasting werd geheven over de grond van de breedte van de gevel. De voordeur is vaak hoger gelegen en is bereikbaar door een monumentale trappartij aan de binnen- en/of buitenzijde van het gebouw. Vroeger werd dit vaak gebouwd om overstromingsgevaar te voorkomen. In dit geval is de eerste etage een Bel-etage.

Herenhuis

Een herenhuis is een relatief grote eengezinswoning die gesitueerd is binnen de bebouwde kom, met een nadrukkelijke architectonische uitstraling in het straatbeeld via een opvallende (gevel)presentatie. Oorspronkelijk was een herenhuis een statig, hoog en tamelijk oud pand, maar tegenwoordig wordt hiermee ook de duurdere, kwalitatief beter uitgevoerde nieuwbouwwoning aangeduid.

Hoekwoning

Een hoekwoning is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De hoekwoning ligt op het begin of einde van de reeks woningen en heeft (extra) bij de woning behorende grond aan de zijkant van de woning.

Maisonnette

Maisonnette komt uit het Frans en betekent: huis met uitgang van verkleining. Het is namelijk een woning in een groot gebouw, net zoals een appartement, alleen een appartement bestaat uit één woonlaag en een Maisonnette bestaat altijd uit twee of meer woonlagen.

Nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning gaat het om een nieuwgebouwde woning.  Als je een nieuwbouwwoning koopt, ben je dus de eerste eigenaar. Nieuwbouwwoningen worden gebouwd door projectontwikkelaars, gemeenten, woningcorporaties en in opdracht van particulieren of gemeenten.

Penthouse

Een penthouse wordt in het Nederlands ook wel een dakappartement genoemd.  Alleen doet het woord penthouse meer! Het heeft een associatie met luxe en met zowel een grote binnen- als buitenruimte. Dit type woning is altijd gevestigd in een gebouw met meerdere woningen en ligt op de bovenste verdieping.

Portiekflat

Een portiekflat is een woning waarvan de voordeur uitkomt op een gemeenschappelijke meestal afsluitbare centrale hal of trappenhuis.

Studio

Dit type woning betreft een appartement bestaande uit één kamer. De kamer is zowel je keuken, woonkamer als slaapkamer. De douche en het toilet zijn apart of deze deel je gezamenlijk met de buren.

Tussenwoning

Een tussenwoning is een eengezinswoning waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen en de woningen ten opzichte van elkaar in een gelijk vlak of lijn liggen. Ook de woning die de hoek vormt van een gesloten bouwblok (twee reeksen woningen zijn verbonden met elkaar) is een tussenwoning.

Verspringende woning

Een verspringende woning is gelijk aan een tussenwoning. Alleen staan de woningen niet op één lijn, maar verspringen de woningen.

Villa

Een villa is een royale vrijstaande eengezinswoning met twee of meer verdiepingen, omgeven door een grote vrije ruimte in de vorm van tuin of water.

Vrijstaande woning

Zoals de naam het al aangeeft, de woning staat vrij of los van andere woningen. Je kan om de woning heen lopen en je hebt dus niet direct buren.

Woonboerderij

Woonboerderijen zijn voornamelijk voormalige agrarische bedrijven oftewel boerderijen die nu worden gebruikt als woonbestemming.

2- onder -1 kapwoning

Dit zijn twee woningen onder een dak, ook wel kap genoemd. Het wordt ook wel tweegezinswoning of een dubbelwoning genoemd. De woningen hebben een gemeenschappelijke tussenmuur.

Half vrijstaande woning

Een half vrijstaande woning is een eengezinswoning waarvan:
– het hoofdgebouw verbonden is met het hoofdgebouw van één ander object dat geen woning is; óf
– het hoofdgebouw verbonden is met het hoofdgebouw van één andere niet gelijksoortige en -vormige woning (niet zijnde tussenwoning en niet zijnde een 2-onder-1-kapwoning).

Kwadrantwoning

Een kwadrantwoning is een specifiek type eengezinswoning die onderdeel uitmaakt van een blok van vier woningen. Elke woning grenst aan twee andere woningen uit dit blok van vier.

Drive-in woning

Een drive-in woning is een specifiek type eengezinswoning welke gekenmerkt wordt door de inpandige ligging van de garage in de hoofd-bouwmassa van het object, waardoor de ruimte voor het hoofdwoonvertrek op de daarboven gelegen bouwlaag is gesitueerd.

Niet bestaande woningtypen (makelaarsjargon) of veel gemaakte fout

3/1kapwoning (tussenwoning in een rij van 3)
5/1kapvilla (hele dure tussenwoning vaak in grote steden te vinden)
Eindwoning aanbieden als hoekwoning

TOP