Alkmaar

Alkmaar: levendige stad waar iedereen welkom is

Alkmaar is een middelgrote, levendige stad in Noord-Holland. De stad, met ruim 100.000 inwoners, staat bekend om de traditionele kaasmarkt. Er is echter veel meer te beleven. Van de gezellige binnenstad en leuke stadsparken tot kindvriendelijke woonwijken en trendy appartementen: Alkmaar heeft voor ieder wat wils.

De hotspots en verborgen parels van Alkmaar
Alkmaar heeft veel te bieden. Zowel om te bezoeken als te bewonen is het een aantrekkelijke stad.

Bekende ketens en kleine boetiekjes
In de Alkmaarse binnenstad kun je naar hartelust shoppen. Op de twee bekendste winkelstraten, de Langestraat en de Laat, vind je zowel grote winkelketens als kleine boetiekjes met unieke kleding en producten. Tijdens het winkelen geniet je van huisgemaakte frietjes of schepijs, of van een hapje en drankje aan één van de gezellige terrasjes op de Waag.

Net buiten het centrum is de wijk Overstad. Hier bevindt zich een uitgebreide woonboulevard en, iets verderop, een heuse kringloopstraat. De ideale plek om je nieuwe interieur bij elkaar te shoppen. Dit wijkdeel is volop in ontwikkeling en biedt niet alleen leuke winkels, maar ook trendy en moderne appartementen. Misschien is een prachtig penthouse wel iets voor jou?

Vind rust in de natuur
In en rond Alkmaar is genoeg natuur om van te genieten. Bijvoorbeeld de Alkmaarderhout, het oudste stadspark van Nederland. Het bestaat al sinds 1607. Je loopt zo door naar Stadsboerderij de Hout, een mooie ruime kinderboerderij. Ook het Bolwerk, een stadspark direct naast de binnenstad, en stadspark de Rekerhout zijn een bezoekje waard.

Iets verderop is poldergebied de Oudorperhout, waar je weidevogels zoals de kievit en grutto kunt bewonderen tussen de weilanden. En heb je zin in een fietstochtje, dan ben je zo in natuurgebied Geestmerambacht, het Heilooërbos of het Noord-Hollands duingebied. Vanuit Alkmaar is de natuur nooit ver weg.

Activiteiten en belevenissen
Ook voor vermaak zit je goed in Alkmaar. Bezoek de verschillende weekmarkten om je boodschappen te doen. En wat dacht je van de kaasmarkt, die al sinds 1365 plaatsvindt in de stad? Die is zeker een bezoekje waard.

Voetbalfans opgelet, want het AZ-stadion zit pal aan de ringweg rond de stad. Ook andere sportliefhebbers kunnen goed terecht met onder meer een overdekte ijsbaan, wielerbaan en indoor klimwand.

En hou je van bijzondere evenementen, dan zit je ook goed in Alkmaar. Naast de jaarlijkse kermis en Koningsdag-festiviteiten heeft Alkmaar een uniek evenement: het Kaeskoppenfestival, waarbij de binnenstad enkele dagen wordt omgetoverd tot een 16e-eeuwse stad.

Wonen in Alkmaar

De stad Alkmaar is opgedeeld in zeven wijken, met ieder hun eigen karakter. Zoek je een woning in Alkmaar? Breng dan zeker een bezoekje aan de verschillende buurten om te ontdekken waar jij je thuisvoelt. Als lokale makelaar kennen wij elke wijk op ons duimpje. We vertellen je dan ook graag wat meer over onze favoriete buurten.

Statige jaren ‘30 woningen
In verschillende Alkmaarse wijken staan prachtige jaren ‘30 woningen. Misschien wel de mooiste vind je in het Emmakwartier en Nassaukwartier, waar monumentale panden het straatbeeld sieren. In de omliggende pittoreske straatjes vind je knusse, kleinere huizen met karakteristieke details. Zie jij jezelf al helemaal wonen in jaren ‘30 stijl? We helpen je graag jouw droomwoning te vinden.

Alkmaar Overdie
De wijk Overdie had jarenlang een slechte naam. Inmiddels is dat niet meer terecht. Overdie is een gezellige wijk waar culturen samenkomen. Van leuke startersappartementen tot fijne eengezinswoningen, hier is voor iedereen plek. Laat deze buurt dus zeker niet links liggen in je zoektocht naar een nieuwe woning.

Alkmaar Huiswaard
Huiswaard is een wijk tussen het centrum en Alkmaar-Noord in. De wijk is groen en kindvriendelijk, met alle voorzieningen dichtbij. De Oudorper polder en stadspark Rekerhout zijn op loopafstand voor wie rust zoekt. De jaren ‘70 woningen bieden volop plek voor gezinnen. Huiswaard is minder bekend maar verdient zeker de aandacht.

Dorpse rust vlakbij de stad
Woon je liever net buiten de stad? Bekijk dan eens de woningen in Oudorp, Koedijk en Graft-de Rijp. Hier woon je rustig en ruim, en toch vlakbij Alkmaar. Ook hier helpen we je graag om je droomplekje te vinden.

Je ziet: wat je woonwensen ook zijn, in Alkmaar kun je zeker terecht. Ben je benieuwd welke wijk perfect bij je past? Of ben je zelfs al actief op zoek naar je nieuwe Alkmaarse woning? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

"Wonen in Alkmaar? "
Transparant box sizer image
Transparant box sizer image
Transparant box sizer image
Transparant box sizer image
Transparant box sizer image
Transparant box sizer image
Transparant box sizer image
"Alkmaar Prachtstad"
50.431 Woningen
107.615 Inwoners
58% Koopwoningen
41% Huurwoningen
Leeftijdsopbouw Alkmaar Landelijk
100%

0-14 jaar

15-24 jaar

25-44 jaar

45-64 jaar

65+ jaar

Huishoudens Samenstelling (%)

Alkmaar Landelijk

Eenpersoonshuis
40
36
Zonder kinderen
28
29
Met kinderen
32
34
Plaatsinformatie Bron: CBS
Aanbod
Openbaar vervoer
Voorzieningen
Scholen
1/1

Zoek woning in Alkmaar op woonstijl

Alle woonstijlen
TOP