Appartement kopen

Een appartement kopen! Waar moet je opletten?

Slapende VvE

Een appartement kopen, dat is wel even iets anders dan het kopen van een woning. Bij het kopen van een appartement wordt je automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaren). Het is belangrijk dat de VvE alles op orde heeft. In deze blog vertellen wij jou wat belangrijk is bij het kopen van een appartement en waar je op moet letten.

Bij het kopen van een appartement is het belangrijk om te weten dat er andere regels gelden dan bij het kopen van een eengezinswoning. Een verschil is dat je te maken hebt met andere eigenaren en dus ook met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je hebt o.a. te maken met een splitsingsakte en een model en huishoudelijk reglement. Hier kan bijvoorbeeld in opgenomen zijn dat er een verbod is op het verhuren van het appartement, het aanbrengen van plavuizen op de vloer of het niet mogen houden van huisdieren. Lees alle stukken van het appartement dus goed door!

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

Ieder gebouw in Nederland wat is gesplitst in appartementen en/of bedrijfsruimtes moet een VvE te hebben. Op het moment dat jij een appartement koopt wordt je automatisch lid van de VvE (dit lidmaatschap kun je niet opzeggen).

De VvE is verantwoordelijk voor de opstalverzekering, instandhouding en onderhoud van het pand. Sinds 1 januari 2018 is het zelfs wettelijk verplicht dat een VvE een reservefonds heeft voor toekomstig onderhoud. Is er onvoldoende geld in het reservefonds en moet er groot onderhoud uitgevoerd worden? Dan zal iedere individuele eigenaar uit eigen zak mee moeten betalen. Het is daarom voor jou als koper belangrijk om te controleren of er voldoende geld in kas is. De meeste VvE’s brengen maandelijks een bedrag in rekening bij haar leden. Dit wordt ook wel servicekosten genoemd. In dit bedrag zit meestal een reservering voor onderhoud, een bijdrage in de verzekeringspremies voor bijvoorbeeld de opstalverzekering, energielasten van gezamenlijke ruimtes, schoonmaakkosten en overige betalingen. Verkoop je je appartement, dan blijft het opgebouwde aandeel in het reservefonds bij de VvE. Daartegenover staat dat je het opgebouwde deel van de vorige eigenaar overneemt wanneer je zijn appartement koopt. Let op dat dit geen schuld is! Deze neem je anders ook over. Kortom: controleer goed alle financiële stukken zoals de jaarrekening en het onderhoudsplan.

Welke documenten zijn belangrijk om door te nemen?

  • Splitsingsakte
  • Huishoudelijk reglement
  • Jaarrekening, begroting en balans
  • Notulen van de afgelopen jaren
  • Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Is de VvE actief, of is het een slapende VvE?

Een actieve of slapende VvE, het maakt een groot verschil! Benieuwd wat jouw VvE is? Onderzoek de volgende punten:

  • Is de VvE ingeschreven bij de KvK (Kamer van Koophandel)? Een inschrijving bij de KvK is verplicht.
  • Heeft de VvE een opstalverzekering? En welke aanvullende verzekeringen zijn er? Een opstalverzekering is verplicht. De verzekering verzekerd het gebouw tegen brand, stormschade etc.
  • Hoe hoog is het bedrag van de servicekosten. En waar bestaat de servicekosten uit? Over het algemeen bestaan de servicekosten uit een deel onderhoud, premie voor verzekeringen, schoonmaak en energielasten voor de algemene ruimtes en eventueel lift.
  • Controleer de splitsingsakte. In deze akte is alles geregeld welke onderdelen voor onderhoud voor rekening van de VvE zijn en welke onderdelen voor rekening van de eigenaar.
  • Heeft de huidige eigenaar een achterstand in het betalen van de servicekosten?
  • Wordt de VvE door een professionele partij beheerd of wordt het beheer gedaan door de eigenaren zelf?
  • Hoeveel geld zit er in het reservefonds? En is dat voldoende voor het aankomende onderhoud?
  • Is er een Meerjaren Onderhoudsplan opgesteld? Of wordt er minimaal voldaan aan de minimale criteria van 0,5% van de herbouwwaarde?Let op dat banken en hypotheekverstrekkers tegenwoordig steeds strenger kijken of een VvE voldoet aan de wettelijke eisen. Dit gaat zelfs zover dat als dit niet het geval is er soms helemaal geen of slechts beperkt een hypotheek wordt verstrekt.

Schakel een aankoopmakelaar in!

Bij het kopen van een appartement zijn er veel belangrijke punten waar je op moet letten. Wij van ECHT Makelaars & Taxateurs adviseren altijd een aankoopmakelaar in te schakelen om alle juridische haken en ogen te controleren. Wij hebben kennis van de splitsingsakte, het splitsingsreglement, het lezen van een Meerjaren Onderhoudsbegroting (MJOP) en het huishoudelijk reglement.

Wil jij gebruik maken van onze kennis? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. De koffie staat altijd klaar!  072-202 131 20 | info@echtmakelaar.nl

TOP