ECHT Makelaars & Taxateurs

Bespaar extra op je energierekening met deze 7 praktische tips

Bespaar extra op je energierekening met deze 7 praktische tips

Na 3,5 uur googlen en 12 artikels ken je ze allemaal: tips om te besparen op je gas- en energieverbruik. Trek een warme trui aan, koop een fleecedekentje, ga korter douchen. En wat dacht je van alle adviezen die een flinke investering vragen? Laat je huis isoleren, plaats zonnepanelen, vervang al je oude apparatuur.

Maar met een energierekening die bijna hoger is dan je hypotheek is elke besparing mooi meegenomen. Daarom delen wij graag onze 7 extra tips om minder gas of energie te verbruiken.

1. Zachte handdoeken? Stop ze 10 min. in de droger

De wasdroger is een energieslurper. Maar je handdoeken worden er zo heerlijk zacht van, daar kan toch niets tegenop? Onze tip: stop ze 10-15 minuten in de droger en hang ze daarna aan het wasrek. Dat is genoeg om ze lekker zacht te krijgen. Een volledig droogprogramma is dus niet nodig, en zo bespaar je energie.

2. Tochtstrips, isolerend folie en gordijnen

Veel kou komt binnen via de ramen. Het tocht door de kieren en spleten, of de kou trekt door het glas zo naar binnen. Heb je niet het budget om even al je ramen te vervangen door HR++ isolatieglas? Je kunt veel warmteverlies al voorkomen met tochtstrips, isolerend raamfolie en gordijnen. De tochtstrips dichten alle kieren af, het raamfolie zorgt voor een isolerende luchtlaag op je ramen en de gordijnen houden de kou tegen.

3. Zet je koelkast en vriezer vol (maar niet met warme restjes)

Een volle koelkast of vriezer verbruikt minder energie. Alle loze ruimte vult zich namelijk met warme lucht zodra je het apparaat opent. Hoe voller hij is, hoe minder ruimte voor die lucht. Laat warme etensresten wel afkoelen voordat je ze invriest of in de koelkast zet. Wil je iets ontdooien? Dan is het juist wel slim dat in de koelkast te doen, want het bevroren product geeft extra koeling.

4. Steek de barbecue wat vaker aan

Barbecueën doen we vooral op mooie zomeravonden, maar het is een prima manier om gewone maaltijden te bereiden. Stoofpotjes, ovenschotels, pofaardappels en geroosterde groente – het gaat allemaal perfect op de kolen. Goede kwaliteit houtskool of briketten zijn zuinig in gebruik, en het kost je niets aan gas of elektriciteit. En het is nog lekkerder ook!

5. Programmeer je thermostaat (of koop een slimme)

Je wéét wel dat je de verwarming ‘s avonds alvast moet terugdraaien, alleen vergeet je het nogal vaak. Stel daarom een tijdsklok in op je thermostaat. Stel hem in om een uur voor bedtijd al omlaag te gaan, want de warmte blijft een tijdje hangen. Slaap je graag uit in het weekend? Dan kan hij zaterdag- en zondagochtend ook wat later aanspringen. Scheelt weer.

6. Magnetron of airfryer in plaats van de oven

Een oven vraagt veel energie. Een airfryer of magnetron verbruikt veel minder, en dat kan wel 80% schelen. Je bespaart dus veel elektriciteit door je eten hierin te bereiden of op te warmen. Een airfryer is ideaal voor bijvoorbeeld friet en snacks, afbakbroodjes, ongepaneerd vlees en geroosterde groente. De magnetron is perfect om je eten opnieuw te verwarmen. Ja, zelfs pizza. Zet een glas water naast je pizzapunt in de magnetron en hij wordt heerlijk knapperig.

7. Koop wollen onderkleding

Ja, de grapjes over geitenwollen sokken krijg je er gratis bij. Maar toch: wollen kleding is ideaal bij koud weer. Het houdt je lichaamswarmte namelijk beter vast dan andere stoffen. Heb je het snel koud in de winter? Kijk dan voor wollen sokken, sloffen en hemden. Wil je geen gekriebel, zoek dan specifiek op kleding van wolzijde of merinowol. Deze voelen heerlijk zacht.

Besparen op je energierekening? Alle beetjes helpen
Met torenhoge tarieven voor gas en elektra is elke besparing prettig. Deze 7 tips vragen geen enorme investering en helpen je hopelijk verder om je rekening iets om

TOP