ECHT Makelaars & Taxateurs

Dit moet je weten over de scholen in Alkmaar

Wil je een huis kopen in Alkmaar? Dit moet je weten over de scholen

Heb je verhuisplannen? En heb je jonge kinderen, of een kinderwens voor de toekomst? Dan kijk je waarschijnlijk ook naar het schoolaanbod. Als je overweegt een huis te kopen in Alkmaar is dit precies het blog wat je zoekt: wij vertellen je alles wat je moet weten over de scholen in deze stad.

 

Basisscholen in Alkmaar: voor ieder wat wils

Alkmaar heeft 36 basisscholen. Daaronder zijn ook 3 scholen voor speciaal basisonderwijs, en 3 scholen met speciaal onderwijs voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben.

Bij de 31 reguliere scholen vind je allerlei onderwijsconcepten en geloofsovertuigingen. Er is dus altijd een school te vinden die goed aansluit bij je wensen. In Alkmaar zijn onder meer Rooms-katholieke en protestantse scholen, een Islamitische school en 17 openbare scholen. Ook vernieuwende onderwijsmethodes zijn goed vertegenwoordigd met Dalton, Montessori, Jenaplan, Vrijeschool en ontwikkelingsgericht onderwijs.

De meeste scholen hebben geen wachtlijst of voor-aanmeldingen. In de meeste gevallen kan je kind dus terecht op de school van je voorkeur, ook als ze al bijna gaan starten. Gaat je kind nu al naar school, dan krijgen ze ook nog voorrang bij de inschrijving.

Je vindt hier een overzicht van alle Alkmaarse bassischolen: https://scholenopdekaart.nl/zoeken/basisscholen?zoektermen=Alkmaar&weergave=Lijst

Middelbare scholen in Alkmaar: ook genoeg te kiezen

Ben je op zoek naar een middelbare school in Alkmaar, dan hoef je je ook geen zorgen te maken. Het zijn er 14: twee voor speciaal voortgezet onderwijs en 12 reguliere scholen waarin alle niveaus vertegenwoordigd zijn, van praktijkonderwijs tot gymnasium. En in de omringende gemeenten zoals Heerhugowaard en Bergen heb je eveneens veel schoolkeuze.

Er zijn ook middelbare scholen met vernieuwende onderwijsmethoden zoals Dalton en de vrije school, zodat je kind perfect kan doorstromen van de basisschool naar een passende middelbare school.

De gemeente Alkmaar besteedt veel aandacht aan veilige fietsruimte in de stad. Er zijn veel fietsroutes, de fietspaden worden goed onderhouden en er zijn veiligheidsmaatregelen bij gevaarlijke kruispunten. Kinderen kunnen dus met een gerust hart veilig naar school fietsen.

En hier vind je een overzicht van alle Alkmaarse middelbare scholen: https://scholenopdekaart.nl/zoeken/middelbare-scholen?zoektermen=Alkmaar&weergave=Lijst

Maakt de wijk in Alkmaar veel verschil?

De scholen zitten verdeeld over de hele stad. Het maakt dus niet veel uit of je een woning koopt in Alkmaar-Zuid of dat je verhuist naar één van de nieuwbouwwijken in Alkmaar-Noord: overal vind je goede scholen in de buurt.

Heb je een voorkeur voor een specifieke stroming of geloofsachtergrond? Dan is het natuurlijk handig om daar wel rekening mee te houden. Al zul je de meeste scholen goed kunnen bereiken binnen een kwartier fietsen, waar je ook woont.

 

Dus: ga je verhuizen naar Alkmaar? Maak je geen zorgen over de schoolkeuze

Zoals je hebt gelezen is het aanbod van scholen in Alkmaar prima, zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs. Ook voor kinderen met leerproblemen of handicaps is goed onderwijs beschikbaar in de eigen stad, en ook voor hen zowel basis- als middelbare scholen.

Dankzij de goede fietsvoorzieningen in de stad zijn alle scholen bovendien veilig en snel bereikbaar, waar je ook woont. En kies je voor een school in een naburige gemeente, dan fiets je daar ook zó naartoe.

Kortom: als goed onderwijs belangrijk voor je is, zit je in Alkmaar helemaal goed.

TOP