Duurzaamheid en monumentaal

Monumenten isoleren

Jouw historische gebouw verduurzamen; ECHT goed bezig!

In de vorige blog namen we jullie mee in de wondere wereld van de historische gebouwen. Ben jij al in het bezit van een historische gebouw, zoals een monument of gebouw met beschermd stadsaanzicht en wil je het verduurzamen? Met een stappenplan en praktische informatie helpt ECHT Makelaars & Taxateurs jou verder. Wist jij dat je GRATIS en voor niets een zelfscan kunt doen om te kijken wat er specifiek aan jouw woning verduurzaamd kan worden? Je krijgt er een ‘’bijzonder’’ duurzaam gebouw voor terug. Lees snel verder!

De ECHTE voordelen op een rijtje

Jouw historische gebouw verduurzamen doe je voor jezelf en een mooier milieu. En we hebben goed nieuws voor jou: met het verduurzamen van jouw woning houd je ook nog geld over! Hoe? Dat leggen we je uit.

– Ben je eigenaar van een monument (Rijks-, provinciaal of gemeentelijk)? Dan heb je geen energielabel nodig. Daarnaast mag je je monument verkopen of verhuren zonder energielabel. Is er al een tijdelijk energielabel? Dan hoef je deze niet om te zetten naar een definitief label. Let op! Ga je voor financiering naar een (milieu)subsidieverlener dan kan het zijn dat zij wel vragen naar een energielabel.
– Je bespaart direct op je energiekosten. Wist je dat je met 10 zonnepanelen op je dak tot wel €560,- per jaar kunt besparen? En zonnepanelen worden steeds goedkoper waardoor je vaak al in 6 of 7 jaar je investering terug hebt. Monumenteneigenaren let op! Zonnepanelen mogen vaak niet op de woning geplaatst worden, hiervoor is een bijgebouw geschikt.
– Door de energiebesparende maatregelen die je neemt wordt je woning meer waard, dus ook interessanter voor eventuele kopers.

In 10 stappen naar een historische duurzaam gebouw

In 10 stappen naar een bijzonder duurzaam gebouw? Het kan! Hieronder leggen we je in dit stappenplan uit waar je kunt beginnen en laten we zien waar je terecht kunt voor vragen.

Stap 1: het project opdelen

Ga je je bijzondere gebouw verduurzamen dan is dat een heel project. Maak het klein! Deel het project op in kleine onderdelen: ventileren, verwarmen, opwekken, isoleren en bekijk welke keuzes je kunt combineren. Kijk je naar duurzame energie opwek? Dan kunnen de systemen vaak gecombineerd worden met bijvoorbeeld de verwarming van de woning. Schakel een expert in en kijk hier in de bedrijvengids voor de juiste vakman.

Wil je gelijk aan de slag? Doe dan de GRATIS zelfscan om te zien wat jij aan jouw bijzondere gebouw kan verduurzamen. 

Stap 2: haal een adviseur in huis

Het verduurzamen van een bijzonder gebouw is continu kijken wat er binnen de monumentale waarde kan. Tip: betrek al in een vroeg stadium de gemeente bij jouw plannen en vraag hun om advies! En heel belangrijk: schakel een adviseur in die voor jou de subsidieaanvraag kan doen of de monumentale waarde van de woning kan bepalen. Het eerste aanspreekpunt bij de gemeente Alkmaar is hiervoor Erfgoed Alkmaar, klik hier voor meer informatie. In sommige gevallen kan een bouwfysicus of de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed meedenken over bijvoorbeeld de goede keuze voor isolatie. Het blijft maatwerk dus maak gebruik van de hulp die er is.

Stap 3: ken jouw woning

Honderden jaren terug gebruikten mensen andere middelen voor het comfort van de woning dan nu, maar wist je dat de materialen die ze toen gebruikten nog steeds kunnen bijdragen aan verduurzaming? De materialen waren vroeger natuurlijker en de woningen werden gebouwd met mankracht, dus erg duurzaam. Het is goed om te weten welke materialen er in de woning zijn gebruikt! Wist je dat het terugbrengen van de luiken in de woning al meer comfort geven? Kijk daarnaast ook naar de ligging van de woning en kijk hoe de zon draait t.o.v. de woning voor het bepalen van de ruimtes.

Stap 4: kijk naar de buitenkant

Begin met de verduurzaming bij de buitenkant! Door een goede afvoer van water van buitenaf zorg je voor een droge buitenschil. Hierbij is kierdichting één van de maatregelen om te nemen. Vervolgens is de isolatie van de vloer, het dak en de gevel aan de beurt. Isolatie en kierdichting is een goede combinatie van maatregelen die in de praktijk vaak samen gaan.

Stap 5: glas en schilderwerk

Hoort schilderwerk ook bij verduurzaming hoor ik je denken? Jazeker! Goed schilderwerk zorgt ervoor dat vocht minder grip krijgt op het hout van de deuren en kozijnen. Hierbij is vooral het schilderwerk binnen belangrijk, omdat deze dampdicht moet zijn (bij beter isolerend glas bijvoorbeeld). Het vocht op het hout van de kozijnen condenseert beter als het vensterglas beter is geïsoleerd. Wil je de juiste keuze maken voor het glaswerk? Lees dan dit artikel.

Stap 6: zoek de vochtbronnen

Is de buitenkant aangepakt? Dan gaan we nu naar de binnenkant kijken. Begin met het zoeken naar de vochtbronnen in de woning en kijk wat je kunt doen voor het oplossen van de problemen hiervan. De bestrijding van vocht in jouw monument is een specialistische klus, kijk hier in de bedrijvengids voor het inschakelen van een expert.

Stap 7: koudebruggen

Het zijn de zwakke schakels in de buitenschil van jouw monument: de koudebruggen (ofwel bouwknopen). Als je kijkt naar jouw woning zijn de balkkoppen vaak koudebruggen. Er wordt soms gekozen om de balkkoppen zo’n 30 centimeter niet te isoleren, maar het is belangrijk om ze damp/luchtdicht te maken. Bij dit onderwerp is het nodig om een expert in te schakelen.

Stap 8: isoleren

Je weet nu waar de vochtbronnen in de woning zijn, nu komt de keuze welke isolatie daarbij hoort. Het materiaal dat je gaat gebruiken en waar je het gebruikt kunnen een groot verschil maken voor het comfort in de woning.

Stap 9: ventileren

De een na laatste stap is de keuze voor ventilatie. Voor een gezond binnenklimaat en voor de afvoer van vocht is goede ventilatie van essentieel belang. Je kunt ouderwets een raam openzetten, maar denk ook eens aan mechanische afzuiging. Bekijk ook de mogelijkheden om een volledig mechanisch afzuigsysteem te koppelen aan een WTW-installatie, er is tegenwoordig veel mogelijk! Dat is gelijk ook stap 10: een goede energievoorziening & verwarming. Klik hier voor een aantal tips voor een fijn en gezond binnenklimaat.

Bron: monumenten.nl

Financiële potjes om jou te helpen

ECHT Makelaars & Taxateurs geeft jou graag tips om jouw historische gebouw te verduurzamen. Ben je benieuwd naar de financiële mogelijkheden? Hieronder geven we een aantal tips:

– Het Nationaal Restauratiefonds helpt jou als monumenteneigenaar bij het verduurzamen. Van het zoeken naar de juiste financiering tot het geven van praktische begeleiding en tips, dit alles wordt afgestemd naar jouw persoonlijke situatie. Voorbeelden van hypotheken die zij kunnen regelen zijn: het restauratiefondsplus hypotheek, de monumenten hypotheek (lineair) of de speciale duurzame-monumentenplus lening. Bekijk hier de website voor meer informatie.
– Voor Rijksmonumenten is er een speciale Duurzame Monumenten-lening vanuit het Restauratiefonds met een lage rente. Afhankelijk van uw verduurzaming plannen wordt de hoogte van de lening vastgesteld. De investeringen in energiebesparende maatregelen zijn de basis voor de lening. De extra voordelen van deze lening is het vergoedingsvrij aflossen en dat de lening ook als tweede hypotheek mogelijk is.
– Voor provinciale of gemeentelijke monumenten kom je niet in aanmerking voor de Duurzame Monumenten lening, maar zijn er regionale financieringen bij de Provincie of gemeente te krijgen. De regionale fondsen geven mogelijkheden voor financiering voor verduurzaming aan eigenaren van gemeentelijke- en Rijks monumenten en soms ook voor eigenaren van beeldbepalende gebouwen. Het Restauratiefonds werkt samen met het Noord-Hollandse Monumenten Hypotheek. Klik hier voor meer informatie.
– Erfgoed Alkmaar houdt zich vanuit de gemeente Alkmaar bezig met verduurzaming van monumenten. Voor meer informatie kun je terecht op deze website. Heb je vragen of wil je een afspraak met Erfgoed Alkmaar? Stuur dan een mail naar monumenten@alkmaar.nl of bel 14072.

Alkmaarse & landelijke steuntjes in de rug

ECHT Makelaars & Taxateurs heeft voor jou nog een aantal extra Alkmaarse en landelijke subsidies voor jou op een rijtje gezet:

De Alkmaarse waardebon
Heb je een woning in Alkmaar? Dan heb je van de gemeente een brief gehad met een persoonlijke waardebon. Met de bon kun je minimaal €35,- tot maximaal €70,- van de aanschafkosten voor energiebesparende producten terugvragen. Benieuwd naar de producten die je met de waardebon kunt kopen? Klik dan hier .

GRATIS persoonlijk advies van het Duurzaam Bouwloket
Gemeente Alkmaar biedt aan alle woningeigenaren in Alkmaar een GRATIS telefonisch adviesgesprek aan. Wil je jouw huis verduurzamen maar heb je tips nodig voor die eerste stap? Plan dan een gesprek in en krijg in 30 minuten te horen wat jij kunt doen om jouw woning energiezuinig, aardgasvrij en comfortabel te maken. Plan je adviesgesprek in via deze link: Klik hier .

Isoleren valt onder het 9% btw-tarief
Jouw woning verduurzamen begint bij goed isoleren. De arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan muren, vloeren en daken vallen bij woningen ouder dan 2 jaar onder het 9%-tarief. Bij isolatiemateriaal kun je denken aan: steenwol, (isolatie) glas, glaswol, piepschuim of polyurethaan (PUR/PIR).

ISDE-regeling
Vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is voor 2021 een subsidieregeling beschikbaar voor een tegemoetkoming bij de aankoop van duurzame energie opwekking (PV & wind), zonneboilers, warmtepompen, isolatie of energiebesparende beglazing. Kijk voor meer informatie op klik hier

Andere interessante artikelen

TOP