Het huis van je ouders verkopen

Het huis van je ouders verkopen: dit moet je erover weten

Het liefst wil je dat je ouders gezond en fit oud kunnen worden, helder van geest en in hun eigen vertrouwde woning. Helaas is de praktijk vaak anders. Veel ouderen verhuizen uiteindelijk naar een verpleeghuis, omdat ze door ziekte of ouderdom niet meer thuis kunnen wonen. Is dat ook de situatie bij jouw ouder(s)? En vraag jij je nu af wat je moet doen met hun koopwoning? Wij leggen je uit met welke regels je te maken hebt en waar je op moet letten om het huis van je ouders te verkopen.

Zijn ze nog wilsbekwaam? Regel dan een notariële volmacht

Als je vader en/of moeder zelf nog kan beslissen over de verkoop kun je een notariële volmacht of verkoopvolmacht regelen. Met een verkoopvolmacht geven ze jou toestemming om de woning te verkopen. Een volledige volmacht gaat een stapje verder: je mag dan al hun financiële, medische en juridische zaken voor ze regelen. Hiermee kun jij het huis verkopen zonder dat zij verder iets hoeven te doen.

Dit is de gemakkelijkste optie. Een notariële volmacht is echter alleen mogelijk als je ouders geestelijk nog scherp zijn. Is dat niet het geval, bijvoorbeeld door Alzheimer of andere aandoeningen, dan kunnen ze geen volmacht ondertekenen.

Bewindvoering aanvragen bij de kantonrechter

En als een volmacht niet mogelijk is? Dan is er gelukkig een andere mogelijkheid: bewindvoering. Dit vraag je aan bij de kantonrechter. Als bewindvoerder van je ouder(s) kun jij beslissingen maken over hun geld en bezittingen, waaronder het huis. Je mag het dan te koop aanbieden.

Er is echter een ‘maar’: nádat de koopovereenkomst is getekend moet je een verkoopmachtiging aanvragen, opnieuw bij de kantonrechter. Je moet dan bijvoorbeeld toelichten hoe de verkoopprijs is bepaald en waarom de woning verkocht moet worden. Pas met toestemming van de rechter is de verkoop definitief.

Wat als je ouders overlijden voordat de verkoop rond is?

Stel: je hebt bewindvoering aangevraagd en gekregen, de woning te koop gezet en een koopcontract ondertekend. Het wachten is op de verkoopmachtiging.
En dan overlijdt je laatst levende ouder. De bewindvoering eindigt daarmee. Mag je de verkoop van het huis dan wel afronden?

In de meeste gevallen is het antwoord: ja, dat mag. Alle taken onder de bewindvoering worden namelijk overgedragen aan de erfgenamen – en de kans is groot dat je dat zelf bent. En als erfgenaam mag je de woning van je ouders verkopen. De verkoopmachtiging van de kantonrechter is dan geen vereiste meer.

Is de situatie complexer omdat er bijvoorbeeld andere erfgenamen zijn die het oneens zijn met de verkoop of overeengekomen prijs? Of omdat je de erfenis wil verwerpen?

Vraag dan advies bij een notaris of jurist en ga in overleg met je verkoopmakelaar. Zij kunnen je adviseren over de beste vervolgstappen.

Kun je het huis van je ouders verkopen als minderjarige?

Als minderjarige mag je niet zelf beslissen over het vermogen uit een erfenis. Dat doet een wettelijk vertegenwoordiger, of voogd. Je ouders kunnen hiervoor iemand benoemen in een testament. Hebben zij dat niet gedaan, dan kan de rechter iemand aanwijzen.

Deze wettelijk vertegenwoordiger bepaalt wat er met de erfenis gebeurt. Zij kunnen de woning in overleg met de minderjarige erfgenaam verkopen. Er is dan wel toestemming nodig van de kantonrechter, om te voorkomen dat de voogd de woning bijvoorbeeld voor een laag vriendenprijsje verkoopt.

Je mag als minderjarige erfgenaam het huis dus niet zelfstandig verkopen, maar je kunt er wel op vertrouwen dat de aangewezen voogd met jou overlegt en handelt in jouw belang.

Tip: schakel een verkoopmakelaar in

De verkoop van een huis is een complex proces. Heb je ook nog te maken met volmachten, bewindvoering en verkoopmachtigingen, dan wordt het nog ingewikkelder. Probeer het daarom niet in je eentje te doen.

Een goede NVM verkoopmakelaar kent de regels en kan je goed adviseren over de verkoop van het huis van je ouders. Je weet dan zeker dat alles juridisch correct verloopt en dat de woning zo goed mogelijk verkocht wordt. En dat geeft rust.

 

TOP