Het nieuwe taxatierapport

Vanaf 1 oktober 2021 is het nieuwe taxatierapport ingegaan. Het belangrijkste verschil met de oude? Er wordt uitgebreider ingegaan op bouwtechnische- en duurzaamheidsaspecten. Onze makelaar Laurens Slikker is het afgelopen jaar terug de schoolbanken in geweest om aan de nieuwe regels voor het taxatierapport te voldoen. En staat klaar voor jou om jouw woning volgens de nieuwste eisen te taxeren. Wat is er veranderd aan het rapport? En wat betekent dit voor mij als klant? We vertellen je het in deze blog.

What’s new?

Bouwtechnische aspecten

Wie een woning koopt krijgt er mee te maken: de woningtaxatie en een bouwkundige keuring. Wat verandert is aan het oude model taxatierapport uit 2018 is dat er nu ook tijdens de taxatie aandacht wordt besteedt aan bouwkundige aspecten, zoals hoe de woning is onderhouden en de verwachte kosten voor direct achterstallig onderhoud en de kosten hiervan op de langere termijn. De taxateur kijkt bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de fundering, vloeren en trappen van de woning, maar ook naar de staat van de kozijnen, ramen, deuren en binnen- en buitenschilderwerk. Zo krijg jij als (bijna) woningbezitter een goed beeld van de woning en weet je precies wat eventueel onderhoud jou gaat kosten.

Tips en adviezen voor verduurzaming

Met de afspraken uit het klimaatakkoord is het voor woningeigenaren belangrijk om de woning te verduurzamen. Maar hoe? In het nieuwe taxatierapport wordt informatie gegeven over het huidige energielabel, hoeveel energie de woning verbruikt en welke energiebesparende maatregelen je kan nemen om te voldoen aan de eisen. Wist je dat vanaf 2050 geen woning meer op aardgas verwarmd mag worden? Dit vermelden wij daarom nu al in het taxatierapport en geven jou tips om de woning te isoleren en op een duurzamere manier te verwarmen/koelen.

Belangrijk om te weten

En wat verandert er voor jou als klant als je bij ons een taxatierapport laat maken? Wij zetten het hieronder voor je op een rijtje:
• De taxatierapporten zullen iets duurder zijn aangezien meer tijd nodig hebben voor het opstellen van het uitgebreidere taxatierapport, maar weet dat wij jou alsnog een vaste lage prijs bieden
• Het taxatierapport is makkelijker leesbaar dan de oude, begrippen en vaktermen zijn nu voor iedereen leesbaar en te begrijpen
• Is er al een bouwkundig rapport van de woning? Dan mag deze gebruikt worden voor het nieuwe taxatierapport. Wel is het van belang dat deze niet ouder is dan 1 jaar en voldoet aan de eisen van de NHG.

Vraag je taxatierapport aan bij ECHT

Wil jij jouw woning laten taxeren? Wij van ECHT Makelaars & Taxateurs leveren betrouwbare rapporten volgens de laatste eisen én tegen vaste lage prijzen. Wij komen graag met jou in contact. Wil je meer informatie of direct een taxatie bij ons aanvragen? Klik hier.

072-202 131 20 | info@echtmakelaar.nl

TOP