ECHT Makelaars & Taxateurs

Het huis verkopen na overlijden van je ouders: hoe werkt dat?

Huis verkopen na overlijden ouders: hoe regel je dat?

Een huis verkopen. Daar zit je niet op te wachten als je rouwt om je overleden ouder(s). Toch krijgen veel mensen hiermee te maken, als er een koopwoning in de erfenis zit. In dit blog leggen we je alles uit over het verkopen van je ouderlijk huis na overlijden.

Koopwoning in erfenis: beneficiair aanvaarden

Kijk kritisch naar de erfenis voordat je vervolgstappen neemt. Blijven er mogelijk schulden over, bijvoorbeeld omdat de woning minder waard is dan de hypotheekschuld? Kies dan voor beneficiaire aanvaarding. Je regelt dit via de rechtbank, en het betekent dat je de erfenis alleen aanvaardt als er een positief saldo overblijft. Je voorkomt dus het risico op schulden.

Let op: kies je voor beneficiaire aanvaarding, laat de erfenis dan onaangeroerd totdat alles geregeld is. Je mag dus nog niets overnemen of verkopen.

Huis erven met meerdere erfgenamen

Ben jij de enige erfgenaam? Dan is de afhandeling eenvoudig. Je beslist zelf wat je met de woning wil doen. Zijn er meerdere erfgenamen, dan moeten jullie gezamenlijk beslissen.

Wil één van de erfgenamen het ouderlijk huis zelf gaan bewonen? Dan moet hij of zij de andere erfgenamen uitkopen. Zij hebben ieder recht op een deel van de woningwaarde. Bij verkoop moet er overeenstemming zijn over de verkoopprijs en voorwaarden. Kan één koppige erfgenaam de verkoop dan blokkeren? Nee, dat niet: als er een redelijk bod ligt, ben je verplicht om mee te werken.

Hoe zit het met de erfbelasting als je een huis erft?

Binnen 8 maanden na het overlijden moet je een aangifte erfbelasting indienen, en na 12 maanden ontvang je de definitieve aanslag. Bij een koopwoning bedraagt de erfbelasting al snel tienduizenden euro’s. Houd hier rekening mee bij de verdeling van de opbrengst.

Lukt het niet om de woning binnen een jaar te verkopen? Dan kun je uitstel aanvragen, maar dat kost je 4% rente en de Belastingdienst kan om aanvullende financiële garanties vragen.

Je ouderlijk huis zelf verkopen?

Een huis zelf verkopen scheelt makelaarskosten. Soms willen erfgenamen dat geld graag besparen. Maar besef dat er veel komt kijken bij een woningverkoop. Van gebreken aan de woning tot een aantrekkelijke inrichting, bepalen van de verkoopprijs en voeren van onderhandelingen. Bovendien moet je veel regelen: een taxateur, fotograaf, advertenties, bezichtigingen, contracten. Zit je daar echt op te wachten?

Woning uit erfenis verkopen met makelaar

Een makelaar ondersteunt je bij de verkoop. Ook als het niet je eigen woning, maar die van je ouders betreft.

ECHT Makelaars in Alkmaar begeleidt je hier graag bij. We zijn een klein en betrokken makelaarskantoor, met veel persoonlijke aandacht voor onze klanten. Bij de verkoop van je ouderlijk huis helpen we je om alles goed te regelen, de woning goed te presenteren en de verkoop vlot en zorgvuldig te laten verlopen.

Heb jij nu te maken met de verkoop van een huis na overlijden? En zoek je een makelaar die rust en overzicht bewaart, advies geeft en de gehele verkoop voor je regelt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

TOP