ECHT Makelaars & Taxateurs

Huren of kopen

Huren of kopen, welke keuze maak jij?

Wil je graag je eigen plekje of ben je toe aan een nieuwe woning? De vraag die dan speelt is: ga je een woning kopen of huren? In de huidige woningmarkt is er momenteel weinig keuze en het kopen van een woning is een luxe geworden. In deze blog geven we jou als woningzoekende tips om een antwoord te krijgen op de vraag: wordt het kopen of huren?

De voor- en nadelen

Met een eigen huis bouw je eigen vermogen op, maar heb je wel kosten die een huurder niet heeft. Wil je graag alle vrijheid? Dan is huren meer iets voor jou, je kunt namelijk je huurcontract opzeggen wanneer je wilt. Let op! De verhuurder van een woning mag de huur jaarlijks verhogen, dus neem dit mee in je beslissing.

Een koopwoning kopen

Voor het kopen van een woning heb je tegenwoordig veel eigen geld nodig. Wist je dat je daarnaast ongeveer 6% van de koopsom zelf moet betalen? Een woning kopen doe je met een lening bij de bank: de hypotheek. Het geld wat je leent om jouw woning te kopen moet je in 30 jaar terugbetalen. Iedere maand los je een bedrag af van de lening voor jouw woning. Wist je dat de meeste huizen meer waard worden in de loop van de tijd? Ga je verhuizen en wil je een nieuwe woning kopen? Dan kun je met de overwaarde van je oude woning al een deel van de nieuwe woning betalen én zorg je ervoor dat je maandelijkse hypotheeklasten lager zijn.

De kosten van een huurwoning vs. koopwoning

De kosten voor een huurwoning zijn heel verschillend van die van een koopwoning. Alleen de kosten voor vaste uitgaves per maand zoals elektra, gas, water, internet en verzekeringen zijn hetzelfde. Heb je een eigen koopwoning? Dan komen daar de kosten voor onderhoud, belasting over de eigen woning en bijvoorbeeld een opstalverzekering bij. Ben je op zoek naar een overzicht van de kosten voor het kopen van een woning?De 9 vragen voor een goede keuze

Wat de woningmarkt gaat doen weet niemand, maar wil je een goede keuze maken dan is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen: Wat is je leeftijd? Hoelang wil ik in de woning blijven wonen? Hoeveel spaargeld heb ik? Hoe stabiel is mijn inkomen? In welke regio wil ik wonen? Kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning? Kan ik huurtoeslag krijgen? Hoeveel onderhoud heeft mijn droomwoning nodig? Gaat de rente nog verder dalen? Met het antwoord op deze vragen kun je kiezen voor de zekerheid van kopen of de vrijheid van huren. Kom je er zelf niet uit? De makelaars van ECHT Makelaars & Taxateurs helpen je graag verder! Laurens en Sven weten hoe de woningmarkt er uit ziet en wat voor jouw de beste keuze is om te maken!

Wil jij gebruik maken van onze kennis? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. De koffie staat altijd klaar!  072-202 131 20 | [email protected]

 

 

TOP