Invloed van de tuin op de woningwaarde

Je tuin is meer dan een extraatje bij de woning

Wat is de invloed van de tuin op de woningwaarde? Nou, die is best aanzienlijk. En los van het feit dat de aanwezigheid van de tuin belangrijk is, is ook de staat ervan belangrijk. Niemand krijgt het warm van een woeste wildernis rondom zijn potentiële woning. Ga je je woning verkopen? Kijk dan ook eens kritisch naar je tuin en realiseer de invloed van de tuin op de woningwaarde.

Een huis met een tuin is over het algemeen meer waard dan een huis zonder tuin. Dat komt alleen al doordat het oppervlak van het perceel groter is, waardoor je er meer voor betaalt. Het verschil tussen een postzegel en een weiland is dus aanzienlijk. Maar naast dat extra oppervlak is de uitstraling van de tuin ook belangrijk. Die heeft namelijk invloed op de geschatte waarde. Dat is de waarde waarop anderen je huis inschatten.

Het oog wil ook wat: de invloed van de tuin op de woningwaarde

Het staat natuurlijk buiten kijf dat een goed verzorgde tuin een veel betere indruk maakt dan een betonnen parkeerplaats. Daarom is het belangrijk dat je je tuin wel goed verzorgt wanneer je je woning te koop gaat zetten. Een tuin die aangelegd is onder architectuur doet het natuurlijk het best, maar dat is vooral op het oog. De investering die jij doet door een tuinarchitect in te huren, verdien je niet automatisch ook terug. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over de invloed van de tuin op de woningwaarde. De uitstraling is belangrijk, maar een tuin blijft een extraatje.

Hoe zit het met extra faciliteiten in de tuin?

Mensen hechten veel waarde aan een tuin. Zéker sinds we in de coronaperiode veel thuis zijn geweest, zijn we de tuin meer en meer als een verlengstuk van het huis gaan zien. Daardoor zien we ook steeds meer luxe extra’s ‘achter het huis’. Wat is de invloed van de tuin op de woningwaarde met een zwembad, buitenkeuken of sauna? Deze extra bouwwerken voegen wel degelijk extra waarde toe aan de woning. Toch zijn het vaak niet de dingen waar mensen echt naar zoeken bij een nieuw huis. Als je dit soort dingen installeert, doe je dat vooral voor jezelf. Niet voor de volgende bewoners of om per se meer geld te verdienen met je woning.

Hoe gebruik je de invloed van de tuin op de woningwaarde?

Verbeter je tuin, begin bij jezelf. Als jij je woning gaat verkopen zorg je ervoor dat niet alleen je woning, maar ook je tuin er piekfijn uitziet. Met dit stappenplan kun je meteen voor jezelf afvinken of je overal aan gedacht hebt.

1. Maai het gras

2. Verwijder groene aanslag en mos

3. Snoei bomen en hagen en zorg voor mooie zichtlijnen

4. Verwijder onkruid tussen de tegels en eventueel tussen de planten

5. Plant eventueel wat bloeiende planten of zet ze in bloempotten en -bakken

6. Zet tuinmeubels aantrekkelijk neer, maar maak het niet te vol

7. Zorg dat aanwezige tuinverlichting het ook doet

8. Maak de schutting en/of een schuurtje schoon (geldt ook voor trampolines, zwembaden, etc.)

9. Houd je tuin bij gedurende tijd dat je woning te koop staat

10. Blijf je planten en gazon regelmatig water geven, ook als je zelf al verhuisd bent

Op deze manier maximaliseer je de positieve invloed van de tuin op de woningwaarde. Als jij ervoor zorgt dat je groene oase, hoe klein ook, er fris en aantrekkelijk uitziet, doet de natuur de rest.

Wil je meer weten over wat je kunt doen om je woning verkoopklaar te maken of zoek je iemand die de verkoop van jouw woning kan verzorgen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

TOP