ECHT Makelaars & Taxateurs

Kluswoning kopen, ja of nee?

Kluswoning kopen ja of nee

Ben jij die handige Harry óf heb je een handige vader of schoonvader en ben je op zoek naar een kluswoning in Alkmaar? Maar… wil je weten nou eigenlijk de voor- en nadelen van een kluswoning zijn? Wij geven je graag onze tips en trucs!

De voordelen van een kluswoning

Over het algemeen kun je een kluswoning voordelig aankopen, wij adviseren dat altijd te doen met een aankoopmakelaar van ECHT Makelaars & Taxateurs! Ook kan een kluswoning interessant zijn als je al maanden op zoek bent naar je droomhuis. Veel woningzoekenden haken af bij een kluswoning omdat ze het niet durven, niet kunnen of gewoon geen zin hebben in klussen. Het voordeel van een kluswoning? Je kunt de kluswoning geheel naar je eigen smaak verbouwen.  En met een beetje geluk tref je nog oude en originele details aan zoals glas-in-lood of ornamenten.

Kluswoning voor en na

(Voor en na foto van de badkamer)

Droomhuis of bouwval?

Voordat je een kluswoning gaat kopen adviseren wij altijd eerst een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Het uitvoeren van een bouwkundige keuring voorkomt verrassingen achteraf. Je krijgt een goed bouwkundig beeld van de woning en weet daarna precies wat de verborgen gebreken zijn en wat verbouwd moet worden.

Bepaal je budget

Voordat je begint aan een kluswoning bepaal je eerst je budget. Het advies is om eerst te beginnen bij een hypotheekadviseur om te bepalen wat het budget is voor de verbouwing. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met ECHT Makelaars & Taxateurs. Wij werken met verschillende financiële adviseurs samen en sturen je door naar diegene die het best bij jouw of jullie (situatie) past.
Hoe financieren? De meest gunstige manier om een verbouwing te financieren is met eigen geld. Dat wordt sparen dus! Soms is het mogelijk om de verbouwing (deels) te financieren. Dit noemen ze ook wel een bouwdepot. Mocht je overwaarde hebben van je huidige woning, dan kun je de overwaarde ook gebruiken voor de verbouwing van jouw kluswoning.
Als je weet wat jouw budget is, dan kan het klussen beginnen! Wat kost het allemaal? Maak eerst een wensenlijst met alle punten die gedaan moeten worden in de woning. Denk hierbij ook aan de onderdelen die je niet ziet, zoals elektra, waterleidingen en afvoeren.

Wensenlijst klaar voor jouw kluswoning

Als je alle wensen hebt genoteerd en besloten hebt welke keuken, badkamer en toilet je wilt ga je offertes opvragen. Het advies is om altijd drie offertes op te vragen bij verschillende aannemers, keukenleveranciers etc. Neem ook altijd 15% onvoorziene kosten op in je begroting, zo voorkom je verrassingen achteraf. Bepaal ook welke onderdelen, zoals verwijderen van het behang, sloopwerkzaamheden en het schilderen van de kozijnen, jij en je vrienden of familie zelf/samen kunnen doen.

Een avontuur voor kans zoekers

Een kluswoning kopen is niet een avontuur voor iedereen, maar het biedt juist kansen in een krappe woningmarkt! Wie een kluswoning gaat kopen kan  te maken krijgen met tegenvallers. Hierbij kun je denken aan gebreken aan het huis of dat werkzaamheden duurder uitvallen, die op voorhand niet begroot zijn. Ook kan het langer duren voordat je in je nieuwe woning kunt wonen. Je hebt eventueel langer dubbele woonlasten of je gaat wonen in een woning welke nog niet (helemaal) klaar is.

Plannen = rust

Een planning maken voor de verbouwing geeft rust.  Ga je klussen naast je fulltime baan? Wees realistisch met de klussen die je zelf gaat uitvoeren en vraag anders die handige vriend of schoonvader!

Jaren 30 woning in Alkmaar

Check de vergunning!

Is de aanbouw of dakkapel die je wilt bouwen wel vergunningsvrij? Controleer altijd of de wensen die je hebt vergunningsvrij zijn of dat je een omgevingsvergunning aan moet vragen. Dit kun je makkelijk checken via de website https://www.omgevingsloket.nl

Hulp nodig?

De makelaars van ECHT Makelaars & Taxateurs helpen jou graag bij de aankoop van jouw kluswoning. Daarnaast heeft ECHT Makelaars & Taxateurs een ruim netwerk met partners die jou kunnen helpen bij het verwezenlijken van jouw droomhuis. Dan is die klus zo geklaard!

Neem contact op via 072-20 131 20 of per e-mail via [email protected]

TOP