ECHT Makelaars & Taxateurs

No Risk-clausule

De NVM No Risk-clausule

Wil je niet direct jouw woning verkopen voordat je die leuke nieuwe woning hebt gevonden? Hartstikke logisch, vinden wij van ECHT Makelaars & Taxateurs. Loop geen risico en maak gebruik van de NVM No Risk-clausule. In het kort: je kunt als koper de koop van de nieuwe woning ontbinden als het niet lukt om de oude woning te verkopen. Wil je meer weten? Lees dan snel verder in deze blog.

De huidige huizenmarkt

In deze oververhitte huizenmarkt, waarin verkopers niet zomaar een nieuwe woning hebben gevonden is het fijn dat de NVM meedenkt. De NVM No Risk-clausule is gemaakt vanuit de klassieke clausule ‘’Verkopen onder voorbehoud van koop’’. Je kunt als verkoper met deze clausule rustig een nieuwe woning vinden met het geluk dat je oude woning al verkocht is én hebt geen dubbele maandlasten. Wel zo fijn he?

De NVM No Risk-clausule in de praktijk

Hoe werkt de clausule nu in de praktijk? Heel simpel: je bent als verkoper van je oude woning niet verplicht om een nieuwe woning te kopen, zolang je oude woning niet binnen de gestelde termijn is verkocht. Via de NVM No Risk-clausule kun je de koop ontbinden.

Even een voorbeeld: je hebt een mooie nieuwe woning op het oog en wilt een bod uitbrengen; dit doe je onder voorbehoud van verkoop van je oude woning. Gaan de onderhandelingen over de koopsom etc. goed en bereiken jullie een overeenstemming? Dan laat je in de koopovereenkomst de No Risk-clausule opnemen waarin staat dat je de koop van de woning kunt ontbinden binnen de afgesproken termijn (bijvoorbeeld 5 maanden) als je geen koper voor jouw oude woning vindt.

Wist je dat je naast deze clausule nog een voorwaarde kunt toevoegen?

Een ‘’betere’’ koper

Zit je in de situatie dat je oude woning nog niet verkocht is én krijgt de verkoper van de nieuwe woning een ‘’betere’’ koper? Dan wordt de vraag gesteld of je als koper door wilt gaan met de transactie of de koopovereenkomst ontbindt. Ga je voor de nieuwe woning? Dan moet je binnen twee (werk)dagen de koopovereenkomst onvoorwaardelijk maken. Je kunt dan niet meer van de koop afzien. Ga je voor de koop van de woning? Dan betekent dat voor jou als koper dat je van de ontbindende voorwaarden, zoals het financieringsvoorbehoud en de NVM No Risk-clausule afziet.

Wil je advies of meer weten over de NVM No Risk-clausule? Sven en Laurens van ECHT Makelaars & Taxateurs staan voor je klaar! Ze zijn te bereiken via: 072-202 131 20 | [email protected]

TOP