De wettelijke bedenktijd

De wettelijke bedenktijd

 

Weet jij al wat ‘’wettelijke bedenktijd’’ betekent? In deze blog leggen wij dit graag aan je uit.

De fases van (ver)koop

Sta je op het punt een woning te kopen? Houd er dan rekening mee dat je een aantal stappen gaat doorlopen voordat je écht eigenaar bent van de woning. De wettelijke bedenktijd is hier één van. Het houdt in dat je als koper na het tekenen van het koopcontract tijd hebt om je te bedenken. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven.

Hoelang is de wettelijke bedenktijd?

De naam zegt het eigenlijk al: wettelijke bedenktijd is een wettelijke bepaling. Voor iedereen geldt dat in de wet staat dat je bij de koop van een woning drie dagen bedenktijd hebt na het sluiten van de koopovereenkomst. Als verkoper kan het dus zo zijn dat de koper van jouw woning zich binnen die drie dagen bedenkt en alsnog de koopovereenkomst ontbindt. Klokslag middernacht op de dag dat de koper de overeenkomst ontvangt gaat de bedenktijd in. De regel is dat binnen die drie dagen minimaal twee werkdagen moeten vallen. Hierdoor wordt de bedenktijd natuurlijk langer als de bedenktijd in het weekend of met feestdagen valt. Informeer daarom altijd van tevoren wanneer de wettelijke bedenktijd afloopt, wel zo handig!

De ontbindingsverklaring

Wil je van de koopovereenkomst van de woning af? Geef dit dan aan bij de verkoper voor het verstrijken van de bedenktijd. Hoe doe je dit? Dit doe je door een ontbindingsverklaring op te stellen en die te overhandigen aan de verkoper, dit kan bijvoorbeeld per e-mail. Wist je dat de bedenktijd eenzijdig is? De overeenkomst kan op dit moment niet meer ontbonden worden door de verkoper. Binnen de wettelijke termijn vallen ook de zakelijke transacties. Wil je als koper gebruikmaken van het recht tot ontbinden van de koopovereenkomst? Dan zijn daar geen kosten aan verbonden. Het is dus zo dat je als koper kosteloos onder de overeenkomst uit mag komen als je binnen de termijn van drie dagen beslist. Bij het ontbinden na de wettelijke bedenktijd geldt een boeteclausule.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of heb je koop- en/of verkoopplannen? Bel of mail ons voor een vrijblijvend verkoop en/of aankoopgesprek. De koffie staat altijd klaar! 072-202 131 20 | info@echtmakelaar.nl

TOP