Je koophuis verhuren: wat zijn de regels?

Je koophuis verhuren: wat zijn de regels?

Verhuis je een tijdje naar het buitenland, of ga je samenwonen? Dan denk je er misschien over om je koophuis te verhuren. Wellicht wil je zelfs een tweede huis kopen specifiek voor de verhuur. Maar let op: een koopwoning verhuren mag niet zomaar. Wil je weten hoe je dit regelt? Lees dan even verder.

Huis verhuren met hypotheek

Is je woning hypotheekvrij? Dan heb je alleen te maken met regels van je eigen gemeente. Verder ben je vrij om de woning te verhuren.

Rust er een hypotheek op je woning, dan staat in de hypotheekakte vrijwel altijd dat verhuur niet is toegestaan. Je hebt dan toestemming nodig van de bank, zelfs voor kamerverhuur.

Die toestemming krijg je niet zomaar. Hypotheekverstrekkers willen het liever niet omdat verhuur vaak nadelig is voor de woningwaarde. Want stel dat huurders de woning verwaarlozen? Of je wil de woning verkopen en kunt de huurders niet uitzetten? Dan brengt de woning minder geld op.

Stiekem verhuren dan maar? Dat is niet verstandig. Komt de bank erachter dat jij de woning zonder toestemming verhuurt, dan kan dat je flinke problemen opleveren. Je krijgt een aantekening waarmee je niet zomaar een volgende hypotheek kunt afsluiten, en als je de huurders niet tijdig kunt uitzetten kan de bank zelfs de gehele hypotheek opeisen.

Maar wanneer mag je je koophuis dan wél verhuren?

Toestemming bij laag risico

Hoe minder risico de hypotheekverstrekker loopt, hoe groter de kans dat ze instemmen met verhuur. Zij willen vooral hun eigen belang in de woning beschermen.

Zo krijg je gemakkelijker toestemming voor tijdelijke verhuur dan voor verhuur voor onbepaalde tijd. Bij tijdelijke verhuur loop je immers geen risico op problemen met uitzetten van de huurders, mocht er iets in je situatie veranderen.

Ook als de hypotheekschuld aanzienlijk lager is dan de huidige woningwaarde is de kans groter dat de bank akkoord gaat. Ze hoeven dan niet bang te zijn om verlies te maken op de lening als je de woning uiteindelijk verkoopt.

Koophuis verhuren via de Leegstandwet

Een makkelijkere optie is verhuur via de Leegstandwet. Dit is mogelijk als je huis langere tijd leeg staat, bijvoorbeeld omdat het in de verkoop is. Bij verhuur via de Leegstandwet gelden veel minder regels voor huurbescherming. De woning moet dan voldoen aan één van deze criteria:

– Het is een nieuwbouwwoning
– De woning is de afgelopen 10 jaar maximaal 3 jaar verhuurd
– Je bewoonde het huis minimaal 12 maanden zelf

Daarnaast heb je een vergunning van de gemeente nodig, en uiteraard toestemming van de hypotheekverstrekker. Ook geldt er een maximale huurtermijn. Via deze weg is de kans groter dat je bank akkoord gaat met de tijdelijke verhuur.

Koophuis verhuren bij emigratie

Je kunt je koophuis ook verhuren wanneer je zelf tijdelijk verhuist naar het buitenland. Ook dan krijg je vaak wel toestemming van de hypotheekverstrekker. Het gaat hierbij om tijdelijke huurcontracten van maximaal 3 jaar.

Als je zelf in het buitenland woont kan het lastig zijn om de verhuur zelf te regelen. Je kunt dan externe partijen, zoals een makelaarskantoor, inschakelen om de verhuur voor je te beheren.

Koophuis verhuren met een verhuurhypotheek

De laatste mogelijkheid is een verhuurhypotheek. Deze sluit je specifiek af om een woning te verhuren. De bank vraagt meestal een hogere eigen inbreng en je betaalt meer rente, maar je hebt dan wel alle vrijheid om de woning voor onbepaalde tijd te verhuren.

Ga je een huis kopen voor de verhuur? Dan is dit de slimste optie.

Meer vragen over verhuur van een koopwoning?

Twijfel je om jouw koopwoning te gaan verhuren? En wil je vooraf duidelijkheid over bijvoorbeeld de verwachte huuropbrengst, extern verhuurbeheer of zaken waarop je goed moet letten? Je mag altijd contact met ons opnemen voor informatie over onze verhuurdiensten en advies.

TOP