ECHT Makelaars & Taxateurs

Bouwkundige keuring

De bouwkundige keuring: wanneer laat je die uitvoeren?

Ga je een woning kopen en twijfel je over de bouwkundige staat? Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren. Zo weet je wat je koopt. In deze blog vertellen wij je meer over de bouwkundige keuring.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, is een visuele inspectie van de woning. Tijdens deze inspectie wordt gekeken naar de belangrijke bouwkundige onderdelen van de woning, zoals vloeren, wanden, gevels, kozijnen en het dak. Na een bouwkundige keuring krijg je een bouwkundig rapport met daarin een overzicht van de herstelkosten op de korte en lange termijn. Wel zo handig!

Waarom laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Er kunnen verschillende reden zijn waarom je een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Het is goed om te weten dat het niet verplicht is, maar wel verstandig. Vanuit de hypotheekverstrekker is een bouwkundige keuring soms wel een eis. Daarnaast kan de taxateur een bouwkundig rapport nodig hebben ter onderbouwing van zijn taxatierapport.
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

De bouwkundige keuring kun je uit laten voeren voor dat je een bod uitbrengt of zoals nu in een krappe markt na het bieden. Wordt de keuring na het tekenen en het verlopen van de drie dagen bedenktijd uitgevoerd? Neem dan een maximaal herstelbedrag op in de ontbindende voorwaarden van de koopovereenkomst. Mocht blijken dat de kosten om mogelijke gebreken aan het huis te repareren het bedrag overstijgen dat afgesproken is in de ontbindende voorwaarden, dan is dat een reden om de koop te ontbinden.

TIP! Laat je bouwtechnische keuring uitvoeren in de drie dagen bedenktijd. Dan hoef je deze niet op te nemen als voorwaarde, maar heb je wel de zekerheid dat je geen bouwval koopt. Maak dit kenbaar bij de verkoper!

Wat wordt gecontroleerd tijdens een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring loopt een bouwkundig inspecteur door de woning en bekijkt met het blote oog de bouwkundige onderdelen. Er wordt geen specialistisch onderzoek uitgevoerd en geen gaten geboord in wanden, muren of plafonds. Het kan dus zijn dat verborgen gebreken niet gezien worden, maar door de ervaring van de keurder geeft de keuring in principe een goed beeld van de staat van het huis.

Wat staat er in het keuringsrapport?

In het bouwkundig rapport wordt in ieder geval opgenomen;
• Welke bouwkundige gebreken er aanwezig zijn;
• Of er problemen zijn met de constructie van het huis;
• Wat de technische toestand is van alle onderdelen van het huis (kozijnen, vloeren, enz.);
• Of er specialistisch onderzoek nodig is naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld boktor, houtworm of asbest;
• Welke delen van het huis de keurder niet kon bekijken;
• Een schatting van de kosten die direct gemaakt moeten worden voor achterstallig onderhoud;
• Een schatting van de kosten die binnn een paar jaar gemaakt moeten worden voor onderhoud.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Kosten voor een bouwkundige keuring zijn gemiddeld €400,- inclusief btw. Een keuring laat je uitvoeren door een bouwkundig adviesbureau. Wil jij ook een bouwkundige keuring uitvoeren? Wij hebben veel ervaring met betrouwbare bouwkundige specialisten. Neem hiervoor contact op met ECHT Makelaars & Taxateurs.

Zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?
Moet je de keuring doen om een hypotheek te krijgen of voor de Nationale Hypotheek Garantie? Dan zijn de kosten van de bouwkundige keuring aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. In de praktijk zal de hypotheekvertrekker in de meeste gevallen vragen om een taxatierapport. Daarvan zijn de kosten sowieso aftrekbaar.

Hoelang duurt een keuring?

Over het algemeen duurt de inspectie ongeveer 45 minuten tot een uur. De duur is afhankelijk van de grootte van de woning, aantal gebreken en hoeveel bijgebouwen in de keuring meegenomen worden. Bij de meeste bouwkundige adviesbureaus heb je het bouwkundig rapport binnen 2 á 3 werkdagen.

Meer informatie?

Wil je advies of meer weten over de bouwkundige keuring? Sven en Laurens van ECHT Makelaars & Taxateurs staan voor je klaar! Ze zijn te bereiken via: 072-202 131 20 | info@echtmakelaar.nl

TOP