ECHT Makelaars & Taxateurs

Je huis verkopen of blijven wonen?

Wat is slimmer: je huis nu verkopen of wachten tot 2023?

De woningmarkt is volop in beweging. De koopgekte neemt af, de hypotheekrente stijgt. Heb je verhuisplannen, dan sta je voor een dilemma: zet je je woning nu snel te koop en profiteer je nog van de hogere verkoopprijzen? Of is het slimmer om af te wachten zodat je zelf voordeel hebt van meer aanbod en onderhandelingsruimte?

 

De huizenmarkt verandert: je huis verkopen wordt lastiger

De afgelopen maanden was het een gekkenhuis op de woningmarkt. Overbieden was de norm, de prijzen lagen torenhoog en je moest met z’n 23en in de rij voor een bezichtiging.

Dat beeld is aan het kantelen. Door de hoge energieprijzen en stijgende hypotheekrente kunnen kopers minder lenen voor een nieuwe woning. Het gevolg: huizen staan iets langer te koop, er worden minder bezichtigingen aangevraagd en biedingen liggen dichter bij de vraagprijs. Het is niet meer vanzelfsprekend om je huis binnen een week met forse overwaarde te verkopen.

Toch sta je er nog steeds goed voor als je je huis wil verkopen. De woningschaarste houdt voorlopig aan, zeker nu veel nieuwbouwprojecten zijn stilgelegd. En hoewel de hypotheekrente stijgt, is deze nog altijd relatief laag.

 

Duurzaamheid belangrijk om je huis te verkopen

Nu woningzoekenden weer iets meer keuze op de woningmarkt hebben, zul je als koper meer je best moeten doen om je huis goed in de markt te zetten.

Een belangrijk aspect daarin is duurzaamheid. De energiemarkt is instabiel en de tarieven liggen torenhoog. Een woning met een laag energieverbruik is dus aantrekkelijk. Is je huis goed geïsoleerd, heb je Hr++-glas, zonnepanelen en een warmtepomp? Dan kun je meer biedingen verwachten dan wanneer er nauwelijks energiebesparende maatregelen in de woning zijn.

Heb je een woning met hoog energieverbruik en móet je verkopen? Overweeg dan om zelf te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Een adviseur kan je vertellen welke investeringen je kunt terugverdienen bij de verkoop.

 

Dus: huis verkopen of toch even wachten?

De verwachting is dat de woningmarkt nog wat zal afkoelen. Vanaf 2023 wordt de maximale hypotheek verlaagd en de hypotheekrente zal vermoedelijk nog iets stijgen. Woningzoekenden kunnen dus minder lenen, en moeten bovendien rekening houden met minder overwaarde uit de verkoop van hun eigen woning.

Wat voor jou de slimste keuze is hangt af van je situatie.

Heb je forse overwaarde en wil je een ander huis kopen? Dan zou je kunnen wachten met verkopen. Je profiteert dan van de lagere vraagprijzen en haalt nog voldoende overwaarde uit je eigen woning bij een lager bod.

Wil je hierna gaan huren? Dan is snel verkopen slim, want er is een reële kans dat de woningprijzen verder gaan dalen.

Zoek je zelf een klushuis? Ook dan is nu verkopen slim. Kluswoningen zijn minder populair vanwege de hoge prijzen bij aannemers en bouwbedrijven. Ben je een goede doe-het-zelver, dan kun je daar je voordeel mee doen.

Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Dan neem je een gok door te wachten, want misschien staat je woning dan langer te koop dan je verwacht en ligt de verkoopprijs lager. Je hebt ondertussen ook nog het risico op stijgende bouwprijzen voor het nieuwbouwproject. Het liefst verhuis je natuurlijk in één keer, maar nu alvast verkopen geeft je wel zekerheid.

Eerlijk advies van ECHT Makelaars in Alkmaar

Kom je er zelf niet goed uit? Maak dan een afspraak met ons kantoor voor een gratis waardebepaling. We beoordelen de mogelijkheden en verkoopkans van je huis, zodat jij weet waar je aan toe bent.

 

TOP