Kosten koper

Kosten koper

Het verschil tussen vrij op naam en kosten koper

Vrij op naam of kosten koper, je hebt deze termen vast weleens in de tekst van een koopwoning zien staan. Maar wat betekenen deze termen nou precies? In deze blog leggen we het je uit.

Wat betekent kosten koper?

Kosten koper, ook wel afgekort als k.k., zijn de kosten die voor rekening komen van de koper bij aankoop van een woning of appartement. Wil je eigenaar worden van een woning dan komen daar kosten bovenop de aankoopprijs van de woning. Die kosten worden de kosten koper genoemd. Vaak worden bestaande woningen kosten koper verkocht. En wat zijn dan kosten die je onder de ‘’kosten koper’’ betaald? Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet:

In de basis bestaan de Kosten Koper uit;
• Overdrachtsbelasting;
• Notariskosten voor het op naam zetten van de woning (ook wel de ‘Akte van Levering);
• Kosten voor het inschrijven van de ‘Akte van Levering’ bij het kadaster.

In de praktijk hebben de meeste kopers nog te maken met meer kosten die vaak ook onder de noemer van ‘Kosten Koper’ worden gezet. Denk hierbij aan;

• Bouwkundig rapport;
• Kosten aankoopmakelaar;
• Kosten taxatierapport;
• Advies- en bemiddelingskosten van de bank of hypotheekadviseur;
• Notariskosten voor de hypotheekakte;
• Kosten inschrijving hypotheekakte bij het kadaster.

Wat betaal je voor de kosten koper in 2021?

Ben je van plan een woning te kopen en wil je graag weten wat de kosten koper zijn? Houdt ten eerste rekening met de overdrachtsbelasting. Dit is een percentage over de aankoopprijs van de woning. Dit percentage is over het algemeen 2% over de koopsom. Er zijn echter ook situaties waarbij dit tarief 0% of 8% is. Daarnaast betaal je notariskosten: deze kosten zijn afhankelijk van het aantal aktes die opgesteld moeten worden en kunnen variëren tussen de € 1.000,- en € 2.000,- Wil je hulp bij het kopen van een woning en schakel je daarvoor een hypotheekadviseur of aankoopmakelaar in? Dan komen deze kosten onder de kosten koper. En taxatiekosten dan? Ja die ook!

En kun je de kosten koper meefinancieren in de hypotheek? Helaas is dat sinds 2018 niet meer mogelijk. De maximale hypotheek voor 2021 is namelijk 100% van de woningwaarde. De kosten koper moet je dus uit eigen zak betalen. Wist je dat een deel van de kosten koper fiscaal aftrekbaar zijn? Denk hierbij aan het hypotheekadvies, de taxatiekosten en notariskosten voor de hypotheekakte.

Wat betekent vrij op naam?

Vrij op naam, ook wel afgekort als v.o.n., betekent dat er in principe bovenop de afgesproken koopsom geen kosten meer bij komen voor de koper. Maar let op! Niet altijd alle kosten vallen hieronder. Het zijn vaak de nieuwbouwwoningen die vrij op naam verkocht worden. De verkoper van de woning betaalt o.a. de volgende kosten voor jou: de notariskosten voor de akte van levering, de BTW (of overdrachtsbelasting bij een bestaande woning) en de kadastrale kosten voor het inschrijven van de akte van levering. Over de koop van de woning moet je over de nieuwbouwwoning 21% BTW betalen. Dit bedrag wordt in de koopprijs van de woning samen met de andere kosten van de projectontwikkelaar meegenomen (bv. de kosten voor de aankoop van de grond, de bouwkosten en aansluitkosten van de nuts voorzieningen).

Tip: vraag aan de projectontwikkelaar welke kosten in de koopprijs van de woning zijn verwerkt.

Bestaande woningen kunnen ook vrij op naam worden verkocht. Het voordeel? De verkoper betaalt de kosten voor de Akte van Levering bij de notaris en overdrachtsbelasting om de woning aantrekkelijker te maken.

De kosten voor een woning – vrij op naam

Heb je een mooie woning gevonden – vrij op naam? Reken dan wel op makelaarskosten, notariskosten voor de hypotheekakte, kosten voor het afsluiten van de hypotheek en taxatiekosten.

Heb je advies nodig? Wij van ECHT Makelaars & Taxateurs staan voor je klaar! | 072-202 131 20 | info@echtmakelaar.nl

TOP