Wonen aan het water

Wonen aan het water, iets voor jou?

Wonen aan het water, is dat iets voor jou? Een bootje in je achtertuin, genieten van het mooie uitzicht en het kabbelende water. Misschien droom je stiekem van een luxe grachtenpand, knusse dijkwoning of ruime nieuwbouwwoning aan het water. En in omgeving Alkmaar heb je keuze genoeg. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van wonen aan het water? En zijn er ook minder leuke kanten?

Je hoeft je nooit te vervelen

Aan het water is altijd iets te doen. Ben je graag actief? Dan ga je lekker een stukje varen in je eigen boot, een rondje suppen of kanoën. In de zomer neem je een frisse duik. En in de winter kun je misschien zelfs gaan schaatsen.

Maar ook als je het liever rustig aan doet is wonen aan het water ideaal. Woon je aan recreatiewater? Dan is het altijd gezellig, zeker als de zon schijnt. Aan rustig water geniet je juist volop van alle vogels, insecten en andere waterdieren die zich laten zien. Woon je aan een meer of grote plas, dan heb je bovendien ook een prachtig wijds uitzicht.

Je bent altijd dichtbij de natuur

Met een woning aan het water is de natuur altijd dichtbij. Zelfs in stadsgrachten vind je vogels, vissen, insecten en soms zelfs bijzondere dieren als otters. En sloten, kanalen en meren bieden vaak een thuis voor honderden plant- en diersoorten – waar jij allemaal van kunt genieten.

Wist je dat wonen aan het water ook goed is voor je gezondheid? Het zachte gekabbel en rustige uitzicht zorgen voor ontspanning en vermindering van stress. Ook fijn: mensen met hooikoorts hebben minder last van pollen. Dat is mooi meegenomen!

Zijn er ook nadelen van wonen aan het water?

Misschien twijfel je over een woning aan het water. Het klinkt idyllisch: vrij uitzicht, altijd waterpret en mooie vogels in je achtertuin. Maar helaas, er zijn ook nadelen.

Druk recreatiewater
Aan recreatiewater is het zomers altijd gezellig, maar ook druk. Een botenparade langs je huis of toeristen die zomaar bij je aanmeren, het kan gebeuren.

Vervelende beestjes
Eén woord: muggen. Met een woning aan het water zijn goede horren een noodzaak, en buiten zijn ze nog lastiger te weren. Ook andere vliegende insecten bevinden zich graag rondom water. En daar komen op hun beurt weer spinnen op af. O, en die mooie watervogels? Die poepen niet alleen in het water, maar ook over je tuinmeubelen.

Extra onderhoud
Een woning aan het water is kwetsbaarder voor wind en regen. Met een modderige bodem loop je ook meer risico op verzakkingen. En bij zware regenval kun je zelfs met overstromingen te maken krijgen. Ook ben je als woningeigenaar soms verantwoordelijk voor onderhoud van de waterkant. Mag je in je vrije tijd plastic uit het water hengelen en de slootkant maaien.

Wonen aan het water in Alkmaar

Schrikken de nadelen je niet af? Dan is wonen aan het water misschien ideaal voor jou. In Alkmaar en omgeving kun je je hart ophalen, want met vele grachten, meren, plassen en kanalen is er altijd wel een woning te vinden die bij je past. Centraal in de binnenstad, op het platteland, een mooi nieuwbouwproject of zelfs op een woonboot: er is keuze genoeg.

Zie jij jezelf daar al helemaal zitten? Dan helpen wij je graag om je droomwoning aan het water te vinden. Kijk maar wat we als aankoopmakelaar voor je kunnen doen.

TOP